Velforeningen på UKE debatten
UKA er godt i gang, og mandag 18.oktober var det duket for UKEdebatt: Hvordan skal byen og studentene leve godt sammen?
Samlet til meningsutveksling var studentene Ellinor Lindstrøm fra Velferdstinget og Under Duskens Lea L. Longva, samt kommunedirektør Morten Wolden, NTNU-rektor Anne Borg og Bjørn-Erik Hanssen fra Møllenberg og Rosenborg velforening. Debatten hadde fått navnet «Nu klinger det …sjukt forbanna høyt!» , og var et samarbeid med Adresseavisen som strømmet debatten på sine nettsider.
Debatten tok utgangspunkt i hyblifiseringsproblematikk som fører med seg festbråk fra og fortvilte naboer i sentrumsnære bydeler. Problematikken har vokst ut forbi tålegrensene til hvermannsen under pandemien. Først ut var småbarnsmoren Maria Garli fra Ila som fortalte om de alvorlige problemene hun opplever fra støy og festbråk på nattestid. Særlig fokus har dette fått etter studiestart i august, hvor hyblifiseringsproblematikken har blitt tatt tak i politisk og flere umiddelbare tiltak har blitt iverksatt på Møllenberg for å få bukt med brudd på nattero.
Alle parter var enige om at noe må gjøres for å sikre en mangfoldig befolkning i bynære bydeler i Trondheim. Dette kan gjøres vet at alle aktører må ta sin del av ansvaret og skape god dialog. Dette arbeidet har startet, og det må fortsette for å finne gode, langsiktige tiltak.
Over halvparten av de som bor på Møllenberg, bor der midlertidig. De fleste av disse er studenter. Når man får en så tett ansamling av studenter på et område, oppstår en utpressing av andre befolkningsgrupper; studentifisering. Dette er et fenomen som andre store universitetsbyer også sliter med og har jobbet for å reversere.
Blant annet ble det trukket frem at hver aktør er ansvarlig for å løfte problemstillingen opp på et høyere nivå; kommune må løfte problemstillingen til fylket og opp til nasjonalt plan.
Det er først nå at universitetet har startet å snakke om hvor studentene skal bo ved Campussammenslåingen i 2029. Bjørn Erik Hanssen, fra Møllenberg og Rosenborg Velforening, viste til strenge reguleringer i Oxford og Boulder Colorado, for hvordan disse universitetsbyene har håndtert problematikken som oppstår i kjølvannet av mange studenter boende på et sted. Kan vi lære noe der som kan legge føringer for god og mangfoldig boligutvikling i de sentrumsnære bydelene?
Foto: Ellen Loxley