Møllenberg for folk flest - beboermøte om tiltak mot hyblifisering
Møllenberg og Rosenborg Velforening inviterte til beboermøte i Bakke Designhus onsdag 3.november 2021. Det var mange som fant tid i kalenderen til tross for kort varsel.
Velforeningen har siden i høst utredet en rekke tiltak for å sikre en fremtidig mangfoldig beboermasse i bydelen, samt dypdykket i hvilke virkemidler som finnes og kan utarbeides for å reversere den ødeleggende hyblifiseringen i bydelen på kort og lengere sikt. Tiltakene ble presentert på beboermøtet, hvor det ble lagt frem forslag til både lokale og nasjonale tiltak. De historiske linjene i bydelen ble også trukket opp, for å sette utfordringer og kvaliteter i bydelen i perspektiv.
Velforeningen har gjennom høsten hatt god dialog med kommunen, som har bidratt til at velforeningen har identifisert gode verktøy som kommunen allerede sitter på men som ikke nødvendigvis er like kjent eller anvendt. I tillegg har det blitt identifisert tiltak som krever endringer i lover eller forskrifter, hvor regjeringens indikasjon om ny boligmelding ses som en viktig arena for gjennomslag.
I presentasjonen ble det særlig lagt vekt på;
Utarbeidelse av et program for av-hyblifisering av bydelen, med tilhørende virkemidler og en tempoplan på f.eks. 5 år. Velforeningen mener at det å utvikle et slikt program bør være en del av Møllenbergprosjektet, som er vedtatt i bystyret.
Eksempler på tiltak:Husleieregulering for sentrumsbydelene: Vil jekke ned lønnsomheten i hybelhus-utleie, så det ikke er noe ekstra å tjene på dette i forhold til vanlige husstander. Lovhjemmel er på plass, trenger bare forskrift.
Skatt og avgift: Flere ulike grep for eiendomsskatten og formueskatten. Målet er å jekke ned den for store lønnsomheten. (Må tas opp med regjeringen).
Lovkrav om tilstedeværelse: i hver gård skal det være minst én leilighet som ikke er hybler: for gårdeiers stedfortreder (ny «portner-regel» i Husleieloven).
Eller litt strengere: Maks 20% av boenhetene i en gård der eier ikke bor, kan være hybelfellesskap. Bestemmelse eller retningslinje i kommuneplanens arealdel. Maks 2-3 beboere som ikke er i slekt kan dele hus eller leilighet (Cardiff, Oxford).
Eller: Maks 1 (enkel eller dobbel) soveplass pr. 40m2 boflate. Revisjon av reguleringsbestemmelsene, der det blir skarpere uttrykt hva vernereguleringen må bety.
Permanent skjerpet oppfølging av politivedtekten, med fortsatt bøtelegging. Det må også være mulig å ansvarliggjøre og bøtelegge utleierne
En plan for studentbosetting, med spredning over hele byen, og spesifikt nullvekst i studentbosettinger i sentrum. Sentrum må skjermes for ringvirkningene av sammenslåingen av campusprosjektet. Hittil har verken kommune eller universitet tatt noe ansvar for hvor rundt 40 000 studenter skal bo. Campusprosjektet og Samskipnaden må være med i planarbeidet. Statstilskudd til studenthybler må bli langt høyere og byggetempoet må opp.
Kommuneplanens § 29.2 «Hyblifiseringsparagrafen» (2019) må justeres, slik at lovforståelsen gjenspeiler formålet. Må kombineres med betydelig kontroll av ulovlig utbygging. En ny forskrift pålegger kommunen å drive kontroll med bruksendring til hybler fra 1.1.22.
Lære av regelverk i andre universitetsbyer; i f.eks. universitetsbyene i England og Wales, Colorado USA. Et eksempel kan være “ 20% eller flere hybelgårder innenfor 200 meter gatelengde, er overkonsentrasjon, og dermed tak for alle godkjenninger”.
Forbedring av ro og orden i bydelen:
Det er også forslag om å gjøre det enklere for alle beboere å varsle om brudd på natterosbestemmelser, ved for eksempel å tilgjengeliggjøre telefonnummer til eiere av utleiegårder på velforeningens nettside.
Natteravnordning i bydelen
Velforeningen vil jobbe videre med tiltakene, med kommunen og mot regjeringen. Innspill og ønsker om å bidra i arbeidsgruppa kan sendes til mogrvel@gmail.com.
Adresseavisen hadde et tosiders oppslag etter beboermøtet, les artikkelen her. (pluss-sak)